EK varovala Taliansko a Španielsko. že nesplnia pravidlá EÚ

15.11.2013 Celý región

Brusel 15. novembra (TASR) - Predstavitelia Európskej únie (EÚ) dnes varovali Taliansko a Španielsko, ktoré sú treťou a štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, že návrhy ich rozpočtov na budúci rok im neumožnia splniť rozpočtové pravidlá a znížiť rozpočtový schodok a štátny dlh na povolenú úroveň. Informovala o tom agentúra AP.

Európska komisia totiž prvýkrát hodnotila návrhy rozpočtov členských štátov únie skôr, ako ich vlády predložia národným parlamentnom na schválenie. Cieľom tohto opatrenia je zabrániť porušovaniu rozpočtovej disciplíny v eurozóne a ochrániť tak euro.

Podľa hodnotenia komisie Taliansku hrozí, že ani na budúci rok sa mu nepodarí znížiť štátny dlh na povolenú úroveň, a Španielsku, že prekročí povolený limit pre výšku rozpočtového schodku.

Komisia preto vyzvala predstaviteľov a zákonodarcov oboch krajín, aby podnikli potrebné kroky a upravili rozpočty na rok 2014 tak, aby spĺňali pravidlá EÚ. Podobnú výstrahu adresovala komisia aj Fínsku, Luxembursku a Malte.

Tieto výstrahy však nesprevádzajú žiadne tresty. Cieľom kontroly rozpočtov je zabrániť prípadným dlhovým krízam, zabezpečiť dodržiavanie rozpočtovej disciplíny v eurozóne a zvýšiť tak dôveru v euro.

Podľa rozpočtových pravidiel EÚ, schodok v rozpočte členských štátov nesmie prekročiť 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a štátny dlh môže dosiahnuť maximálne 60 % HDP. Mnohé štáty, vrátane 13 zo 17 členov eurozóny, tieto pravidlá počas hospodárskej krízy v roku 2009 porušili. Komisia ich preto vyzvala, aby si dali svoje financie do poriadku. Nepotrestala ich však, len sa s nimi dohodla na časovom harmonograme pre konsolidáciu verejných financií. Ak ale v dohodnutom termíne svoje schodky a dlhy neznížia, hrozí im pokuta až vo výške 0,2 % ich HDP.

Taliansko má problémy s nadmerným štátnym dlhom, ktorý sa už roky pohybuje nad úrovňou 100 % HDP. Minister hospodárstva a financií Fabrizio Saccomanni na obranu svojej krajiny uviedol, že vláda v Ríme berie pravidlá EÚ vážne. Dôvodom, pre ktorý sa jej nedarí znížiť dlh, sú finančné problémy a dlhy regionálnych vlád, ktoré musela riešiť. Verí však, že nové zdroje príjmov, napríklad privatizácia, pomôžu Taliansku znížiť štátny dlh.

Španielsko zase neplní rozpočtové ciele. Komisia odhaduje, že schodok v rozpočte Španielska dosiahne na budúci rok 5,9 % HDP. Minister financií Luis de Guindos je však presvedčený, že Madridu sa podarí vďaka už schváleným opatreniam stlačiť schodok verejných financií na povolenú úroveň v termíne, na ktorom sa Španielsko dohodlo s EÚ.
 

Vyberte región